KUCHAŘKA

 
Mirčiny slané šneky (vždy neživé)
 
Použité suroviny:
 
listové těsto, kečup, bylinky (třeba provensálské koření nebo chili), šunka či slanina, různé sýry, sezamová semínka
 
Technologický předpis:
 
1) rozválet listové těsto, potřít kečupem
2) posypat kořením, poklást šunkou a sýrem (gouda, niva) dle chuti
3) zarolovat, nakrájet úzká kolečka
4) na plechu potřít vejcem, posypat semínky a dát do vyhřáté trouby
5) peče se do zezlátnutí
 
 
 
Peťovi francouzští šneci (před i po úpravě živí)
 
Použité suroviny:
 
200g (hmornost včetně ulit) čerstvě nachytaných šneků druhu Achatina žravá (Achatina fulica)
šrajtofle s 532.- Kč
 
 
Technologický postup:
 
Navštívíme luxusní francouzskou restauraci. Terárko s nachytanými achatinami postavíme do kouta a poručíme pinglovi, aby donesl šnečí lístek.
 
 
Ovčínský hlemýžď na vánoční způsob (před úpravou živý)
 
Použité suroviny:
 
40 šneků zahradních (Helix pomatia), 3 žemle, máslo, smetana, 2 sardele, 3 vejce, ocet, sůl, zeleninový vývar, petržel, česnek
 
Technologický postup:
 
1) Šneky zbavíme případných parazitů na ulitách a necháme je hodinu povařit v osolené vodě se lžící octa. Po uvaření je špičatým nástrojem vyjmeme z ulit, přičemž dáváme pozor, abychom neutrhli ocásek. Ulity vrátíme zpět do vroucí vody a další hodinu je necháme vyvařit. Maso zbavíme ocásků s blánou a vaříme další hodinu v zeleninovém vývaru. 

2) Pak šnečí maso slijeme, jemně nasekáme, žemle nakrájíme na kostičky a zalijeme smetanou, přidáme žloutky, tři lžíce rozpuštěného másla a utřené sardelky. Přimícháme najemno nasekanou petržel. 

3) Takto připravenou fáší naplníme ulity šneků, pomažeme rozpuštěným máslem s česnekem, vložíme do zapékací misky a necháme péct asi deset minut v troubě vyhřáté na 190 °C